انواع موتور های حرکتی CNC

بسمه تعالی

 

راهنمای ساده جهت  آشنایی با موتور های حرکتی دستگاه CNC

یکی از اجزای مهم دستگاه های CNC،  موتور های حرکتی می باشد.

این موتورها در واقع وظیفه جابجایی در هر یک از محور ها را به عهده دارند ، که مقدار جابجایی و سرعت آن توسط کنترلر ، مشخص می شود . در بعضی ماشین آلات لازم است که دو موتور بصورت همزمان یک محور را جابجا کنند . در این صورت فرمان هر دو موتور مشترک خواهد بود .

با توجه به مطلب ذکر شده ، مشخص است که  یکی از عوامل مهم دردقت حرکتی دستگاه و سرعت جابجایی محور ها ، موتور ها می باشند .

در برخی از موتور های حرکتی سیستمی به عنوان خط کش دیجیتال یا اینکودر نصب میشود که با این سیستم میتوان مقدار جابجایی را اندازه گیری نمود .

معمولا همه موتورهای حرکتی همراه با یک درایور عرضه میشوند . که وظیفه درایور، ارتباط بین کنترلر  و موتور می باشد و عملا فرمان را از کنترلر میگیرد و به موتور فرمان اجرا میدهد و آن را کنترل میکند .

انواع موتور های حرکتی:

 

1.سروو موتورServo motor  : این موتور ها دقیق ترین و سریع ترین موتور هایی هستند که هم اکنون در CNC ها استفاده میشوند .

 سروو موتور ها دارای اینکودر روتاری (rotary encoder ) با دقت بسیار بالا هستند . این اینکودر در انتهای قسمت اصلی موتور قرار گرفته است و معمولا دو کابل مجزا برای این موتورها  تعبیه میشود ، کابل قدرت از کابل اینکودر جدا می باشد و این دو کابل بصورت مستقیم به درایور سروو متصل میشوند .اگر به هر دلیلی موتور نتواند بچرخد ، از طریق فیدبکی که وجود دارد (اینکودر)، سیستم متوجه مشکل خواهد شد .  فرمان از کنترلر بوسیله کابل مخصوص به درایور میرسد . این فرمان میتوان بصورت کابل پارالل  یا سریال و یا CAN و یا سایر روش های انتقال اطلاعات باشد .

در هر جایی که انتقال اطلاعات از طریق کابل صورت میگیرد بایستی به نحوه ارسال اطلاعات و پروتوکل های ارتباطی توجه زیادی کرد . برخی روش ها تحت تاثیر عوامل بیرونی ، نویز پذیری زیادی دارند . به همین دلیل است که برای  اینکودر سروو موتور ها از کابل ایزوله مجزا استفاده میگردد .

2.استپر موتور  Stepper motor: استپر موتور همانطور که از اسم آن پیداست بصورت استپ استپ حرکت میکند و به ازای هر پالس یک اندازه مشخص میچرخد و ارزانترین نوع موتور های کنترل پذیر در بازار استپر موتور ها می باشند . استپر موتور ها بر خلاف  سروو موتور ها ، فاقد اینکودر و یا هر گونه فیدبکی می باشند و اگر به هر دلیل موتور نتواند بچرخد ، درایور و یا کنترلر از این مشکل فیدبکی دریافت نمیکنند .

3.ایزی سروو  Easy servo: به استپر موتور های اینکودر دار ، ایزی سروو گفته میشود .  این موتورها  قیمت بسیار پایین تری نسبت به Servo motor  ها دارند و  در برخی کاربرد ها که نیاز به دقت و سرعت کمتر باشد میتوان آن را جایگزین   سروو موتور کرد . به دلیل وجود اینکودر،  نسبت به استپر موتور بازدهی بهتری دارد .

این موتور ها تلفیقی از سروو موتور ها و استپر موتورها می باشد .


موتور های موجود در بازار ایران تنوع زیادی دارند از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

استون ، دلتا ، پاناسونیک ، لید شاین ، تتا ، سانیو ، ال اس ، زیمنس ، یاسکاوا و میتسوبیشی

Panasonic , Estun , Delta , teta , sanyu , leadshine , LS , Siemens , YASKAWA , MITSUBISHI

}